Stari "lek" iz naroda
27.05.2015.
Ukoliko se desi da upadnete u reku ili bazen, možda jezero ili izbegavate bare tokom kiše .... to su situacije koje su nam se svima katkad desile. U nekim od iskustava na vodi ste sigurno više uživali, ipak ništa ne može da Vas brže rastuži od momenta kada vidite telefon koji se nekim čudom našao u vodi.

Dok vadite telefon iz vode, koji je prethodno zaronio, automatski Vam se u glavi pali mod za spašavanje - i tada sebi postavljate pitanje: šta mogu da uradim da spasim svoj telefon?
Postoji mnogo "lekovitih sredstava" čija uputstva možete naći na internetu. Jedan od najpopularnijih "lekova" uključuje punu činiju nekuvanog pirinča u koju ćete smestiti Vaš uređaj. Ideja je da pirinač treba da izvuče vlagu iz telefona i da na ovakav magičan način bude spašen.

Preporučujemo nekoliko neophodnih stvari koje treba da uradite:
  • Izvadite telefon što pre iz vode. Što duže ostane pod vodom, posledice mogu da budu i katastrofalne.
  • Smanjite brzinu. Isključite telefon jer to pomaže da se električna-kola ne sprže.
  • Ukoliko je moguće, izvadite bateriju i SIM karticu ....
  • Osušite telefon i sve delove koje ste rasklopili. Ipak, telefon je još uvek mokar iznutra, a Vi ćete hteti da ubrzate kako bi sušenje išlo brže i kako biste smanjili štetu. Evo tri opcije koje treba da probate:

 - provetrite telefon u suvoj klimi, dobar protok vazduha je možda sve ono što je potrebno za Vaš telefon.

 - zagrejte telefon, ukoliko možete da kontrolišete temperaturu između 37 - 43 stepeni Celsius-a I NIKAKO VIŠE, rapidno ćete ubrzati isparavanje vode iz telefona. Apple konkretno ima toleranciju do 45 stepeni, obavezno budite oprezni !

 - ukoliko se nalazite negde gde ima više vlage i gde nije moguće prirodno sušenje putem strujanja vazduha, biće potrebno da koristite neko od sredstava za upijanje vlage.


Oduprite se potrebi da upalite telefon. Dajte telefonu koji dan da se osuši. Voda se možda zavukla na mala mesta ili se uvukla u štampanu ploču.


Konačno, dok ovi koraci mogu da pomognu na kratke staze, jednom kada se telefon pokvasi nastupa korozija, koja ubrzo dovodi do kvara. Neko može čak da tvrdi da može da popravi telefon koji je kvašen. Međutim, to je samo privid, rešenje koje kratko traje.


Za sve nas kojima je telefon upadao u vodu danas postoji rešenje koje može da zaštiti telefon od pada te vrste, silikonske kesice sa ziperom ili štipaljkama sa plastičnim šinama.
Prethodne vesti
Sistem za brzo i precizno sidrenje čamca
21.03.2014.
Predstavljamo vam vrlo zanimljivu i korisnu spravu za sve ribolovce a posebno one koji varaličare smuđa iz čamca.Kako da brzo i jednostavno usidrite vaš čamac z...
Saznaj više
12 saveta da se usidrite
20.03.2014.
Evo i 12 saveta koji ne samo da će vas učiniti boljim u manevrisanju i pristajanju u uzanom i malom prostoru, već će vas učiniti i boljim nautičarem tj. skipero...
Saznaj više