12 saveta da se usidrite
20.03.2014.

Evo i 12 saveta koji ne samo da će vas učiniti boljim u manevrisanju i pristajanju u uzanom i malom prostoru, već će vas učiniti i boljim nautičarem tj. skiperom. Zapamtite, najbitnije pravilo je da NIKADA NE PRILAZITE MESTU PRISTAJANJA BRŽE NEGO ŠTO BISTE ŽELELI DA GA UDARITE.


1. Napravite plan
Prvo i pre svega, morate biti svesni kako se vaš čamac ponaša na vodi. Ako ste vi opušteni, bićete sigurniji dok pokušavate da se parkirate tj. uvučete u uzan prostor pretrpane marine.


2. Saznajte kako da koristite vetar i vodnu struju kao prednost
Kada pristajete na uzanom mestu, vetar i vodna struja - zajedno sa znanjem kako oni utiču na vaš čamac - plus situaciona svest mogu da vam posluže i pomognu više nego armija pomagača.


3. Primarni savet za pristajanje
Prvi kanap koji vezujete je pramčani, sa vezom oko bitve na vašem čamcu.


4. Savijeno razmišljanje
Usavršite tehniku " savijanja " koja će vam pomoći da se izvučete iz teškog, malog i uzanog prostora.


5. Vežite čamac niz vetar
Uklonite kanape koji su vezani za obalu u nižoj tački, sigurno će vas držati pravolinijski ili vez u višoj tački u odnosu na bitvu na čamcu.


6. Koristite rikverc pravilno
Naučite kako da vam rikverc postane najbolji prijatelj i umanjite stres prilikom pristajanja.


7. Vodite računa o brzini
Minimalna brzina, jednostavno samo ukuplujte, to je najbolja moguća brzina prilikom svakog pristajanja ili izparkiravanja.


8. Pristajanje
Pristanišna ruka će se često istaći kao zamena za bitvu, osiguraće balans čamca, i koristiće svoju snagu kako bi privukli bliže čamac.


9. Kontrolisano pristajanje
Tajna " paralelnog parkiranja " u uzanom prostoru je u ZNANJU kako da ispravno koristite brodske bitve.


10. Dodajte kanap
Sa kolutom od kanapa u svakoj ruci, stanite bočno, dodajte ili bacite kanap kada zamah dostigne visinu ramena.


11. Vezivanje
Vaš čamac može biti čvrsto i usko vezan. Morate dozvoliti i napraviti dovoljnu dužinu kanapa kod veza jer u suprotnom može da vam se ošteti čamac.


12. Pravite male korekcije kod upravljanja i brzine
Koristite ručicu gasa tek toliko da vas pokrene unapred, i ukoliko je potrebno da se prebacite sa jedne na drugu stranu, koristite male korekcije prilikom upravljanja i sačekajte da se pokaže njihov efekat pre nego nagle i velike korake.
Prethodne vesti
Stari "lek" iz naroda
27.05.2015.
Ukoliko se desi da upadnete u reku ili bazen, možda jezero ili izbegavate bare tokom kiše .... to su situacije koje su nam se svima katkad desile. U nekim o...
Saznaj više
Sistem za brzo i precizno sidrenje čamca
21.03.2014.
Predstavljamo vam vrlo zanimljivu i korisnu spravu za sve ribolovce a posebno one koji varaličare smuđa iz čamca.Kako da brzo i jednostavno usidrite vaš čamac z...
Saznaj više