• »
  • VESTI »
  • NOVOSTI »
  • 2/2 PRAVILNIK O USLOVIMA ZA UPRAVLJANJE ČAMCEM
2/2 PRAVILNIK O USLOVIMA ZA UPRAVLJANJE ČAMCEM
15.09.2014.

 

Члан 19.

 

(1) На захтев лица које је стекло дозволу за управљача чамцем у складу са одредбама члана 17. овог правилника, Лучка капетанија Београд издаје Међународну дозволу за управљача пловилом за рекреацију у складу са одредбама Резолуције Економске комисије Уједињених нација за Европу број 40.

(2) Међународна дозвола за управљача пловилом за рекреацију из става 1. овог члана, издаје се без полагања додатног стручног испита.

(3) Лице које је поднело захтев за издавање Међународне дозволе за управљача пловилом за рекреацију само за управљање једрилицом, уз захтев подноси документа из члана 18. став 2. овог правилника, као и исправу којом се потврђује да је завршило морнарски испит при Једриличарском савезу Србије, као и такмичарску књижицу.

(4) Захтев за издавање Међународне дозволе за управљача пловилом за рекреацију заједно са документима из става 3. овог члана, лице подноси лучкој капетанији према месту свог пребивалишта, која захтев и документа доставља Лучкој капетанији Београд.

(5) Лучка капетанија Београд ће на обрасцу Међународне дозволе за управљача пловилом за рекреацију назначити којом врстом чамца је ималац овлашћен да управља.

 

Обрасци дозвола за управљача чамцем

Члан 20.

(1) Дозвола за управљача чамцем категорије А је састављена на српском језику и дата је на Обрасцу бр. 1 - Дозвола за управљача чамцем категорије А, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.

(2) Дозвола за управљача чамцем категорије Б је састављена на српском језику и дата је на Обрасцу бр. 2 - Дозвола за управљача чамцем категорије Б, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.

(3) Међународна дозвола за управљача пловилом за рекреацију је састављена на српском и енглеском језику и дата је на Обрасцу бр. 3 - Међународна дозвола за управљача пловилом за рекреацију, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.

(4) Обрасци дозвола из ст. 1. и 2. овог члана су плаве боје, величине папира 90 x 60 mm, преко кога се ставља заштитна пластична фолија.

(5) Образац дозволе из става 3. овог члана је плаве боје, величине 8 x 54 mm на папиру који има ISO стандард 7810.

Члан 21.

 

(1) Образац дозволе за управљача чамцем категорије А на предњој страни садржи текст: "Дозвола за управљача чамцем категорије А, Република Србија, назив министарства и лучке капетаније, односно испоставе лучке капетаније која издаје дозволу", као и места за уписивање података, и то:

1) презиме и име имаоца дозволе;

2) датум и место рођења имаоца дозволе;

3) број дозволе;

4) фотографија имаоца дозволе;

5) адреса имаоца дозволе;

6) држављанство имаоца дозволе.

(2) На задњој страни образац садржи текст: "Дозвола за управљача чамцем категорије А издаје се на основу члана 17. Правилника о условима које морају да испуњавају лица за управљање чамцем, пловећим телом или плутајућим објектом, програму, трошковима и начину полагања стручног испита за управљање чамцем, пловећим телом и плутајућим објектом, као и образац, садржина, начин издавања и трајања дозволе за управљање ("Службени гласник РС", број 86/14)", као и места за уписивање података, и то:

1) место издавања дозволе;

2) датум издавања дозволе;

3) датум до када важи дозвола;

4) потпис шефа лучке капетаније, односно испоставе лучке капетаније која издаје дозволу;

5) потпис имаоца дозволе;

6) серијски број дозволе.

(3) У позадини предње и задње стране обрасца дозволе налази се Мали грб Републике Србије.

Члан 22.

 

(1) Образац дозволе за управљача чамцем категорије Б на предњој страни садржи текст: "Дозвола за управљача чамцем категорије Б, Република Србија, назив министарства и лучке капетаније, односно испоставе лучке капетаније која издаје дозволу", као и места за уписивање података, и то:

1) презиме и име имаоца дозволе;

2) датум и место рођења имаоца дозволе;

3) број дозволе;

4) фотографија имаоца дозволе;

5) адреса имаоца дозволе;

6) држављанство имаоца дозволе.

(2) На задњој страни образац садржи текст: "Дозвола за управљача чамцем категорије Б се издаје на основу члана 17. Правилника о условима које морају да испуњавају лица за управљање чамцем, пловећим телом или плутајућим објектом, програму, трошковима и начину полагања стручног испита за управљање чамцем, пловећим телом и плутајућим објектом, као и образац, садржина, начин издавања и трајања дозволе за управљање, ("Службени гласник РС", број 86/14)", као и места за уписивање података, и то:

1) место издавања дозволе;

2) датум издавања дозволе;

3) датум до када важи дозвола;

4) потпис шефа лучке капетаније која издаје дозволу;

5) потпис имаоца дозволе;

6) серијски број дозволе.

(3) У позадини предње и задње стране обрасца дозволе налази се Мали грб Републике Србије.

Члан 23.

 

(1) Образац Међународне дозволе за управљача пловилом за рекреацију на предњој страни у горњем делу на средини садржи текст: "Међународна дозвола за управљача пловилом за рекреацију", на левој страни обрасца међународну ознаку Републике Србије "SRB" исписану великим словима, беле боје латиничним писмом на правоугаонику плаве боје, у горњем десном углу речи: "РЕПУБЛИКА СРБИЈА" са преводом на енглески језик исписане словима беле боје, испод којих се налази Мали грб Републике Србије, ласерски штампана црно-бела фотографија имаоца исправе величине 30 x 24 mm, и серијски број дозволе, док се са десне стране налазе редни бројеви и уз њих места за уписивање података, и то:

1) презиме имаоца дозволе;

2) име имаоца дозволе;

3) датум и место рођења имаоца дозволе;

4) датум издавања дозволе;

5) број дозволе;

6) фотографија имаоца дозволе;

7) потпис имаоца дозволе;

8) адреса имаоца дозволе;

9) држављанство имаоца дозволе;

10) воде и врста пловила за рекреацију за које се дозвола издаје, при чему се за унутрашње воде користи ознака: "I", за приобалне воде (море) - ознака: "C", за чамце - ознака: "М" и за једрилице - ознака: "S";

11) пловило не прекорачује (дужину, запремину, снагу);

12) дозвола важи до;

13) назнаку да је дозволу издала Лучка капетанија Београд;

14) назив министарства надлежног за послове саобраћаја;

15) посебни услови за управљање чамцем, односно једрилицом одређеним од стране Једриличарског савеза Србије.

(2) На задњој страни обрасца је у горњем делу текст: "Међународна дозвола за управљача пловилом за рекреацију (издата у складу са Резолуцијом број 40 UNECE Радне групе за унутрашњи водни транспорт)" са преводом на енглески језик, као и текстуално објашњење за места за уписивање података уз ред. бр. 1)-15) на предњој страни.

(3) У позадини предње и задње стране обрасца налази се стилизовани чамац.

 

Члан 24.

 

(1) Број дозволе из члана 21. став 1. тачка 3), члана 22. став 1. тачка 3) и члана 23. став 1. тачка 5) овог правилника, састоји се од скраћене ознаке лучке капетаније, односно испоставе лучке капетаније која је издала дозволу и редног броја из евиденције издатих дозвола.

(2) Скраћене ознаке лучких капетанија су:

1) Лучка капетанија Бездан - БЕ;

2) Лучка капетанија Нови Сад - НС;

3) Лучка капетанија Београд - БГ;

4) Лучка капетанија Смедерево - СД;

5) Лучка капетанија Велико Градиште - ВГ;

6) Лучка капетанија Прахово - ПР;

7) Лучка капетанија Сента - СТ;

8) Лучка капетанија Сремска Митровица - СМ.

(3) Скраћене ознаке испостава лучких капетанија су:

1) испостава Лучке капетаније Бездан у Апатину - БЕ/ИАП:

2) испостава Лучке капетаније Београд у Панчеву - БГ/ИПА;

3) испостава Лучке капетаније Прахово у Кладову - ПР/ИКЛ;

4) испостава Лучке капетаније Нови Сад у Тителу - НС/ИТЛ.

 

Члан 25.

 

(1) Рок трајање дозволе за управљача чамцем и Међународне дозволе за управљача пловилом за рекреацију је десет година од дана издавања.

(2) Рок трајања дозволе која се издаје уместо дозволе која је изгубљена, оштећена, или која је издата по ранијим прописима је исти као и рок до када је важила та дозвола, односно највише десет година од дана издавања.

 

Члан 26.

 

(1) Дозвола се продужава на рок од највише десет година.

(2) Лице, уз захтев за продужење дозволе, подноси дозволу којој је истекао рок важења, две фотографије величине 35 x 30 mm, фотокопију личне карте и доказе о уплати административне таксе за издавање дозволе и накнаде за образац дозволе.

(3) Лицу које је навршило 65 година старости, дозвола се продужава на три године.

(4) Лицу за које је на лекарском прегледу утврђено да има извесне физичке или психичке недостатке који нису представљали сметњу за издавање дозволе, али постоје изгледи да ће се његово здравствено стање погоршати кроз краће време, дозвола се продужава до рока до којег важи лекарско уверење.

(5) Лица из ст. 3. и 4. овог члана, уз захтев за продужење дозволе, поред доказа из става 2. овог члана прилажу и лекарско уверење које није старије од шест месеци.

Члан 27.

Даном ступања на снагу овог правилника престају да важе Правилник о програму и начину полагања стручног испита за стицање звања управљача и руковаоца чамца ("Службени гласник РС", број 18/97) и Правилник о начину стицања стручне оспособљености и о програму стручних испита посаде одређених пловних објеката ("Службени гласник СРС", број 19/78).

Члан 28.

Одредбе члана 19. овог правилника примењиваће се од 1. маја 2015. године.

Члан 29.

Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије".

Министар,  проф. др Зорана Михајловић, с.р. 

Prethodne vesti
CTC plovila - Novitet na tržištu
15.03.2018.
CTC plovila dolaze iz nadaleko poznate fabrike po kvalitetu, situiranoj u Poljskoj i ujedno najvecoj fabrici plovila u Evropi. CTC brend osiguraće uz odlican kv...
Saznaj više
Međunarodni sajam nautike u Dizeldorfu
03.02.2018.
Ove godine je održan  međunarodni sajam nautike u Dizeldorfu u periodu od 20-og do 28-og januara. I ove godine su potvrdili epitet najvećeg evropskog saj...
Saznaj više
Motor Boat & yachting nagrade za 2018.
23.11.2017.
Prestižni nautički magazin Motor Boat & yachting predstavio je nominacije za 2018-u godinu.Izbor najboljeg u moru konkurentnih modela je uvek težak posao, z...
Saznaj više
Merry Fisher 1095 - Užitak krstarenja
15.11.2017.
Poslednji produkt Jeanneau-a, Merry Fisher 1095 ugledaće svetlost dana na sajmu u Parizu, decembra ove godine.Pomenuti model se javio kao logično rešenje za r...
Saznaj više
Cap Camarat 9.0 WA - Inspirativan i u trendu
25.10.2017.
U Septembru je na sajmu u Kanu predstavljen novi Jeanneau Cap Camarat 9.0 WA, sportski gliser porodičnog duha koji je naslednik prethodnog modela sa kojim ...
Saznaj više
Revolucionaran Suzuki 350KS
26.06.2017.
350 konjskih snaga i 12,0:1 odnos kompresije Suzukijevi inženjeri su postigli 350 KS, dok su jos uvek dizajnirali kompaktan motor. Robustan motor od 4.4 l...
Saznaj više
Keizer 42 – Predivan, praktičan i pristupačan...
27.03.2017.
Keizer 42 predstavlja jedinstvenu kombinaciju ova tri elementa. Ne postoji još jedno plovilo iz ovog segmenta koje je na bolji način spojilo ove osobine.Novi pr...
Saznaj više
39. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova...
06.03.2017.
Iako „pomalo egzotičan, pomalo ekstravagantan“, Sajam nautike, lova i ribolova iz godine u godinu okuplja sve više izlagača, a ima i sve brojniju publiku. Sajam...
Saznaj više